Yaklaşık olarak 1000 canlı doğumda 1 oranında görülen doğumsal bir anomalidir. Anne karnında damağı oluşturacak parçaların birleşmesinde kusur sonucu olur, tam nedeni belli olmamakla birlikte ailede olması riski arttırır.
1- Bu durum bebekte beslenme problemleri yaratabilir, bebek meme veya biberonu ememeyebilir, özel biberon veya kaşık ile beslenmeye ihtiyaç olabilir
2- Ameliyat edilmez ise ileride halk arasında hım hım konuşma diye tabir edilen konuşma bozukluğu olabilir
3- Orta kulak iltihabı sık görülür bu durum tedavi edilmez ise işitme kayıpları olabilir
4- Sık sık burun ve boğaz enfeksiyonu geçirebilir
Damaktaki yarık tam veya kısmi olabilir, bazen de tek veya çift taraflı dudak yarığı ile birlikte olabilir.
Bu çocuklarda ameliyat yaşı, bebeğin gelişimi ve kan değerleri normal ise 9-12 aydır. Ameliyattan önce detaylı bir görüşme ve muayene yapılır, kan tahlilleri, kalp elektrosu , akciğer grafisi çekilir, anestezi doktoru muayenesi yapılır.
Ameliyat tam teşekküllü bir hastanede genel anestezi ( tam uyuma ) ile yapılır. Ameliyat yaklaşık 1-2 saat sürer , bir veya iki gün yatırıldıktan sonra taburcu edilir. Ameliyattan sonra bebek yaklaşık 2 hafta kaşık ile beslenir.
Bu çocuklarda ileride ameliyata rağmen konuşma bozukluğu, damakta delikler, dişlerde çarpıklık olabilir. Konuşma bozukluğu var ise 4-5 yaşlarında konuşma tedavisi ve ameliyat gerekebilir.
Ameliyat sonrası dişlerde çarpılık olabilir , bu durumda ortodontik tedavi gerekebilir. Yine bu hastalarda üst çene geride kalabilir bu durumda da ortodontik tedavi veya ileride ameliyat ile üst çenenin ileriye alınması gerekebilir.