Burun yüzün tam ortasına bulunan ve ilk planda göze çarpan yüz bölgesidir. Burun hem estetik olarak yüzün önemli bir parçasıdır hem de solunum yolunun ilk bölümü olduğu için nefes alımı için önemli bir organdır. Burun ile ilgili şu problemler olabilir:
- Şekil olarak hastanın yüz oranlarına göre uzun, basık, geniş veya kemerli olabilir,
- Burun iç perdesinde eğrilik nedeniyle nefes alma problemleri olabilir,
- Burun kanatlarında zayıflık sonucu nefes almada zorluk olabilir,
- Burun delikleri çok geniş olabilir,
- Özellikle alerjik kişilerde ve burun iç perdesinde eğrilik olan kişilerde konkalarda ( halk arasında burun eti ) şişme ve büyüme olabilir,
Ameliyattan önce detaylı bir görüşme ve muayene yapılır, kan tahlilleri , kalp elektrosu ve akciğer filmi çektirilir, anestezi doktoru onayı alınır.
Ameliyat tam teşekküllü bir hastanede genel anestezi ( tam uyuma ) ile yapılır ameliyat yaklaşık 1-2 saat kadar sürer
Ameliyat açık denilen burun ucundan ufak bir kesi ile veya kapalı denilen tamamen burun içi kısmından yapılan kesi ile yapılır, ameliyatta kemik ve kıkırdaklara uygun şekil verilir, gerekir ise burun iç perdesindeki eğrilikler düzeltilir ve konka denilen burun etlerine müdahale edilerek küçültülür.
Ameliyatta hastanın burun deliklerine silikon tampon konulur burun derisinin üzerine ise plastik bir atel yerleştirilir. Göz çevresinde şişme ve morluk olmaması veya çok az olması için soğuk uygulama yapılır. Hastaya 4-6 saat sonra yemek yedirilir , aynı gün kendi yeme içme ve bakımını yapabilir, bir gün yatırılıp ertesi gün taburcu edilir.
Birinci hafta sonunda silikon tamponlar çıkarılır, açık teknik yapılmış ise eğer dikişler alınır ve atel değişimi yapılır. İkinci hafta sonunda son yapılan atel de çıkarılır.
Ameliyattan sonra burunda ödem gelişir, bu ödem aylar içinde azalıp geçer ve gerçek burun şekli ortaya çıkar.
Sekonder (İkincil ) Burun Ameliyatı
Daha önce yapılan ameliyata bağlı olarak şekil veya nefes alma açısından problemler veya ameliyattan sonra buruna gelen darbelere bağlı olarak hastaların burunlarında ciddi şekil bozukluğu ile nefes alma problemleri olabilir. Bu gibi hastalarda problem çok fazla değil ise tekrar yapılacak ameliyat ile ilave kıkırdak destek kullanmadan problemler çözülebilir ancak problem ciddi boyutta ise problemlerin çözümü ve burunun ana iskeletini yeniden oluşturmak için kulak veya kaburgadan alınan kıkırdak parçalara ihtiyaç duyabilir.
İkincil burun ameliyatı her zaman için cerrah için daha zordur ve başarısı ilk kez ameliyat olanlara göre biraz daha düşük olabilir.
Burunun ana iskeletinde zayıflık ve eksiklik oluğu zaman kulak veya kaburgadan alınan kıkırdak parça ile destek sağlamak gerekebilir. Kulaktan kıkırdak alındığı zaman kulakta şekil bozukluğu olmaz , kaburgadan alındığı zaman ise göğüs kafesinde nefes alma problemi olmaz ve akciğerler zarar görmez.
Ameliyattan önce detaylı bir görüşme ve muayene yapılması, gerekirse bilgisayarlın tomografi çektirilerek problemin detaylı bir şekilde ortaya konulması ve probleme yönelik çözüm üretilmesi önemlidir. Yine ameliyattan önce kan tahlilleri , kalp elektrosu ve akciğer filmi çektirilir, anestezi doktoru onayı alınır.
Ameliyat tam teşekküllü bir hastanede genel anestezi ( tam uyuma ) ile yapılır ameliyat yaklaşık 1 -3 saat kadar sürer.
Ameliyat açık denilen burun ucundan ufak bir kesi ile veya kapalı denilen tamamen burun içi kısmından yapılan kesi ile yapılır, ameliyatta kulak veya kaburgadan alınan kıkırdak dokuya uygun şekil verilerek burun çatısı, burun sırtı, burun kanatları ve burun ucuna destek sağlanır. Gerekir ise burun iç perdesindeki eğrilikler düzeltilir ve konka denilen burun etlerine müdahale edilerek küçültülür.
Ameliyatta hastanın burun deliklerine silikon tampon konulur burun derisinin üzerine ise plastik bir atel yerleştirilir. Göz çevresinde şişme ve morluk olmaması veya çok az olması için soğuk uygulama yapılır. Hastaya 4-6 saat sonra yemek yedirilir , aynı gün kendi yeme içme ve bakımını yapabilir ve bir gün yatırılıp taburcu edilir.
Birinci hafta sonunda silikon tamponlar çıkarılır, açık teknik yapılmış ise eğer dikişler alınır ve atel değişimi yapılır, ikinci hafta sonunda son yapılan atel de çıkarılır.
Ameliyattan sonra burunda ödem gelişir, bu ödem ilk yapılan burun ameliyatına göre daha fazla olablir , ancak aylar içinde azalıp geçer ve gerçek burun şekli ortaya çıkar.
Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçiniz.