Özellikle trafik kazası veya kavga sonrası çok sık olarak yüz kemiklerinde kırıklar olmaktadır. Yüz kemiği olarak en sık burun kemiği kırılır, daha sonra elmacık, alt ve üst çene ve göz yuvasında kırıklar olabilir. Bu kemiklerin kırığı sonrası hem yüz görünümünde deformasyon gelişir hem de nefes alma, çiğneme ve görme ile ilgili problemler gelişebilir. Öncelikle detaylı bir muayene yapılmalı , daha sonra kırığı görmek amacıyla röntgen veya bilgisayarlı tomografi çekilmelidir.
Ameliyat tam teşekküllü bir hastanede genel anestezi ( tam uyuma ) ile yapılır. ameliyattan önce kan tahlilleri , kalp elektrosu ve akciğer filmi çektirilir, anestezi doktoru onayı alınır.
Ameliyat genelde ağız içinden yapılan kesi işe yapılır, kırık hattına ulaşılır, kırık düzeltilir ve titanyum plak ve vidalarla kırık tespit edilir. Hasta genelde bir müddet sıvı gıda ile beslenir.
Eriyen ve kendiliğinden dökülen ip kullanıldığı için dikiş alınmaz, kullanılan titanyum plak vidaların vücuda bir zararı olmadığı için kemik iyileştikten sonra genelde alınmaz , hayat boyu vücutta kalabilir, çıkarmaya gerek yoktur.